English Nederlands

Hendrik de Waard

Back to Professor Hendrik de Waard

Professor Hendrik de Waard (1922-2008)

Professor Hendrik de Waard Professor de Waard is geboren in Groningen op 20 april 1922, waar hij ook opgegroeid is en gestudeerd heeft. Hij ging naar het Stadsgymnasium van 1934 tot 1940 en heeft gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen van 1940, gedurende de oorlog, tot 1949. Hij is afgestudeerd in zowel natuur- en wiskunde. In 1954 ontving hij zijn doctoraat gebaseerd op zijn scriptie "scintillation coincidence studies of the decay of 181Hf and 193Os and the isomerism of odd proton nuclei". Na een lectoraat in Stockholm keerde hij in 1955 terug naar Groningen, waar hij een lectoraat Experimentele Fysica ontving in 1956. In 1958 is hij aangesteld als volwaardig professor in hetzelfde discipline.

Professor Hendrik de Waard heeft verscheidene onderscheidingen ontvangen, waaronder een onderscheiding van lidmaatschap in de Koninklijke Nederlandsche Academie der Wetenschap, gemeenschap in de American Physical Society, Steinmetz Medaille van de Nederlandse Vereniging van "Volksuniversiteiten" en erelidmaatschap in de European Physical Society.

In memoriam van Hendrik de Waard

Op 11 augustus 2008 is Professor Hendrik de Waard overleden. Hieronder vindt u de woorden die gesproken zijn door zijn dochter, Anita, collega Wim Mook, goede vriend en mede radio fanaat Dolf van der Paauw en zijn schoonzoon Bert Steenge. De documenten zijn in PDF formaat.

Hendrik de Waard and the FMF

Professor Hendrik de Waard was het eerste erelid van de FMF, de studievereniging voor studenten die studeren aan de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn pensioen is de Stichting Professor Hendrik de Waard opgericht door de FMF.