English Nederlands

2014-2015

Back to Huygens

In het collegejaar 2014-2015 zijn er een aantal excursies, lezingen en inhousedagen georganiseerd namens de huygens commissie. Hieronder enkele verslagen met foto's.

Schut (8 oktober)

Dit jaar is de Huygens bij een vast contact van de FMF langs geweest. Schut Geometrische Meettechniek b.v. is een multinational opgericht in 1949 en is gespecialiseerd in het ontwikkelen, produceren, verkopen en service aan precisie meetapparatuur. De apparaten die Schut maakt, DeMeet, zijn op micrometers nauwkeurig.

Tijdens de excursie hebben we een introductie gehad over het bedrijf waarna een rondleiding over de productielijn volgde. Hier werden de verscheidene aspecten van het bedrijf duidelijk. Zo zijn ze bezig met een klimaatkamer waar de temperatuur op 0.1 graad nauwkeurig gereguleerd kan worden. Verdere foto's van de excursie zijn hier te vinden.

Lunchlezing MIcompany (23 oktober)

Wynfrith Meijwes heeft ons een inzicht kunnen geven over de bezigheden van MIcompany. Hij heeft een korte introductie gegeven over het bedrijf en daarna over Big Data en de analyse die ze met deze gegevens doen. Zo valt het op dat zodra de boerenkool in de aanbieding is, ook de rookworst en spekjes meer verkocht worden. Echter zijn er ook relaties te vinden die minder opzichtig zijn. Om deze supermarkt en andere bedrijven te helpen biedt MIcompany hun deskundige analyse aan. Foto's zijn hier te vinden!

Curling met Procam (4 december)

Ook dit jaar is Procam langs geweest voor een activiteit met onze leden. Dit jaar is gekozen voor Curlen. Bij Kardinge hebben we een intensieve curling clinic gekregen. Deze sportieve activiteit bracht de competatieve kant van alle deelnemers naar boven. Daarbij heeft Procam zich bekend kunnen maken en de mogelijkheden bij Procam kunnen voorleggen. Foto's zijn wederom bij de fotocie te vinden.

ESA/ESTEC excursie (26 maart)

Lunchlezing ASML (8 mei)

ASTRON (2 juni)

ASTRON is het nederlands instituut voor radio astronomie. De FMF is naar het hoofdkantoor geweest van ASTRON in het prachtige drentse Dwingeloo.

's morgens kregen we verscheidene presentaties over het onderzoek dat gedaan wordt bij ASTRON. De presentaties werden gevolgd met een rondleiding door het gebouw. Ook hebben we een blik kunnen werpen op de oude radiotelescoop bij ASTRON.

Na een lekkere lunch hebben we de busjes gepakt naar Westerbork. Hier hebben we de 14 radiotelescopen bekeken. Ook zijn we bij de kern van LOFAR geweest.

Ook geïnteresseerd in de telescopen? Hier zijn de foto's!